středa 30. srpna 2017

Letní vaření 2017

Léto se nám pomalu blíží ke konci a začíná podzimní, moje nejoblíbenější, sezóna. Už se těším na všechny možné úpravy dýně, černý čaj k snídani a hutné teplé polévky. Na chvilku se ale vrátím k létu a k oblíbeným potravinám a receptům.

V letních vedrech se můj jídelníček přirozeně odlehčí. Začnu více využívat syrovou zeleninu - nezatíží tolik žaludek a je příjemně chladivá. Z mléčných výrobků zařazuji často jogurt a studené kefírové mléko. Naopak jím menší množství ořechů, sušeného ovoce, dezertů s velkým množstvím těsta a hutných polévek. Kořeněná a ostrá jídla si také schovávám spíše do studenějších dnů, přes léto se snažím maximálně využívat čerstvé byliny.

Léto = syrová zelenina na sto různých způsobů. Musím poznamenat, že jsem saláty moc nemusela a jedla syrovou zeleninu pouze nakrájenou a nedochucenou. Jediná pro mě známá zálivka byl olivový olej se solí. Tohle léto jsem si ale řekla, že se konečně naučím dělat pořádné zálivky, koupila jsem vinný ocet, doma do něj naložila byliny s česnekem a po týdnu jsem začala experimentovat. Základní zálivku z vinného octa a olivového oleje doplňuji troškou cukru a citrónovou šťávou, jindy zase britskou hrubozrnnou hořčicí.




Povyšuji salát na hlavní chod - tenhle fazolový salát doplněný o kousek pečiva klidně může nahradit oběd. Recept zde.


Čerstvá zelenina, krémový kozí sýr a česnekové krutony. Salát, který jsem měla jako lehkou večeři - kozí sýr zajistí bílkoviny a krutony slouží jako zdroj sacharidů.



Těstovinový s lehkým jogurtovým dresinkem a opékaným bylinkovým tofu.


Rybu alespoň dvakrát týdně - pamatujete? 


Těstoviny s česnekem, sardelkama, petrželí a parmazánam. Tuhle zvláštní kombinaci jsem vyčetla v kuchařce od Apetitu a úplně jsem si ji zamilovala - chutná skvěle a se vším všudy mám uvařeno do deseti minut. 


Tvarohový koláč na tisíc způsobů. Nezatíží trávení jako klasické dorty plné tuku a dodá tělu spoustu kvalitních bílkovin. Vychlazený tvarohový koláč s čerstvým ovocem je k letní snídani ideální. 


Nebylo by léto bez zmrzliny a nanuků. V Tigeru jsem objevila tyhle zipové sáčky do mrazáku, stačí je naplnit rozmixovaným ovocem nebo ovocným džusem, šoupnout na pár hodiny do mrazáku a máte zásobu ovocné dřeně bez přidaného cukru.


To by bylo pro dnešek všechno. Jak se těšíte vy na podzimní sezónu? Využíváte při vaření dýni a pokud ano, máte rádi i sladké dýňové recepty?

Žádné komentáře:

Okomentovat