pondělí 6. listopadu 2017

Konference Dialogem ke zdraví 2017

V neděli 5. 11. jsem se brzy ráno vydala do Prahy na konferenci, kterou pořádala společnost STOB. Ačkoliv se jednalo již o čtvrtý ročník, účastnila jsem se poprvé a byla jsem velmi zvědavá, jak akce proběhne. Čím mě konference zaujala nejvíc, byl způsob, jakým byla koncipována. Ke každému tématu se vyjadřovali dva odborníci s protichůdnými názory a tento blok dvou přednášek zakončovala hromadná diskuze. Bylo zajímavé sledovat, jak na sebe sami odborníci reagují a jaké otázky pokládá publikum. Pojďme se ale podívat na témata, jaká se probírala.

První blok přednášek byl věnován doplňkům stravy se zaměřením na spalovače tuků, tedy spíše na látky, které by měly spalování tuků podporovat. Diskutovali spolu pan MUDr. Ondřej Nývlt, který působí ve společnosti Svět zdraví a pan MUDr. Petr Hlavatý, Ph.D. Z úst pana Nývlta jsme slyšeli, že doplňky stravy mohou pomoci s hubnutím, ale nejdůležitějším faktorem je úprava stravy a životního stylu. Což, myslím, pro většinu lidí není žádnou novinkou. Pan doktor Hlavatý hlavně upozorňoval na nežádoucí účinky ,,spalovačů tuků” a na opatrnost při jejich doporučování. Dále se zamýšlel nad poměrem cena/výkon. I on, jak se dalo očekávat, zdůrazňoval hlavně změnu životního stylu.

Dalším tématem byly průmyslově zpracované potraviny, toho se zhostila paní PharmDr. Margit Slimáková a paní profesorka Ing. Jana Dostálová, CSc. Margit zastává názor, že bychom se měli vrátit k základním průmyslově nezpracovaným potravinám, více doma vařit a hledat nejvyšší kvalitu (bio). Paní Dostálová upozorňovala na možná mikrobiální rizika, která s sebou nese nákup zejména mléčných výrobků na farmářských trzích, dále možnou časovou náročnost každodenní přípravy jídla a v neposlední řadě zmínila i to, že vlivem moderních technologií jsou některé typy potravin zdravější, pokud jsou zpracované potravinářským průmyslem (například při uzení studeným kouřem vzniká méně kancerogennů, než při uzení teplým kouřem - jak tomu bývá u farmářských uzených výrobků). Musím říct, že paní Dostálová se nezastávala vysoce průmyslově zpracovaných potravin, ale tvrdila (a já se s tím ztotožňuji), že kvalitní zpracované potraviny se dají nakoupit i v supermarketu, stačí se zajímat o složení.
Já jsem v tomto asi na pomezí mezi názorem paní Slimákové a paní Dostálové. Líbí se mi myšlenka lokálních a sezonních produktů, nakupování na farmářských trzích a v obchodech se zdravou výživou, většinu jídel, které jím, si také doma vařím a to ze základních surovin. Na druhou stranu věřím tomu, že ke zdravé stravě nám opravdu stačí supermarket, ale je třeba číst složení a pečlivě vybírat, co si dáme do košíku. Každý bohužel nemá časové ani finanční možnosti, aby nakupoval výhradně bio produkty.


Na další přednášku, a to o střevním mikrobiomu, jsem se opravdu těšila. Přednášel pan MUDr. Radkin Honzák, CSc., vtipnější a podnětnější přednášku jsem dlouho neslyšela. Mluvil o interakcích mezi stavem osídlení našich střev a mozkem, dále jak strava ovlivňuje množství druhů mikrobů ve střevě a v neposlední řadě se zmínil o transplantacích stolic.

Máme tu další téma a tím bylo téma půstů. Upřímně říkám, že jsem z tohoto bloku byla celkem zmatená. Přednáška MUDr. Dany Maňaskové, která se sama označila za odpůrkyni půstů, byla velmi zajímavá a přínosná. Na druhou stranu přednáška pana Mgr. Martina Jelínka se mi zdála zbytečně povrchní a z mého pohledu nešla do hloubky problému. Z diskuze vyplynulo, že pan Jelínek měl osobní zkušenost s půsty, je ale škoda, že se k tomu více nevyjádřil.

Poslední přednáškový blok byl věnován ketogenním dietám. Na toto téma jako první mluvila paní Martina Dvořáková, která pracuje ve firmě KetoDiet. Z přednášky mám smíšené pocity, pokud totiž někomu snížím příjem tak, že bude jíst pod hodnotu svého bazálního metabolismu, zhubnul by, ať by jedl dietu s omezením sacharidů nebo ne. Jako další mluvila Mgr. Bc. Martina Daňková, která mluvila o nežádoucích účincích ketogenních diet, ale i o jejich praktickém klinickém využití. V diskuzi se několikrát zmínil fakt, že KetoDiet je volně dostupná k nákupu přes internet, a to bez předchozí konzultace s odborníkem.

Na závěr bych chtěla říct, že se mi konference moc líbila, a to jak náplní, tak organizačním zajištěním a ráda se zúčastním dalšího ročníku.

Žádné komentáře:

Okomentovat